Azure

Microsoft Azure is het platform van Microsoft waar je alle applicaties en diensten kunt onderbrengen die niet vallen onder de standaard Microsoft 365 applicaties. 

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een applicatie als Exact Globe. Deze applicatie vereist een eigen server. Daarbij zijn er 3 mogelijkheden:

 • Lokale server
 • Server in de CNE cloud
 • Server in de Azure Cloud

Lokale server

Nog vrij recent was dit de enige mogelijkheid. U, als afnemer van de software, moest een eigen server kopen en deze ook onderhouden, back-uppen en voorzien van updates. U was ook verantwoordelijk voor de plaatsing, de stroomvoorziening, de koeling en de beveiliging. Ook de licenties moest u zelf kopen en waar nodig uitbreiden en updaten. Het beheer werd gedaan door een interne beheerder of door een externe partij, zoals CNE. 

Meestal was er geen sprake van redundantie. Als de server uitviel, had u geen tweede of derde server klaar staan en meestal had u ook niet meerdere internetverbindingen ter beschikking voor als deze mocht uitvallen. 

Steeds meer organisaties nemen, waar mogelijk, afscheid van lokale servers en gezien het bovenstaande met goede redenen.

Server in de CNE cloud

Een prima alternatief voor een lokale server is een server in de CNE cloud. In dit scenario huurt u een server in het CNE datacenter en op deze server draait uw applicatie.  Deze applicatie kan vervolgens worden aangeboden als een ‘remote app’ op de desktop van de gebruikers. Het is ook mogelijk om de server als remote desktop (bureaublad op afstand) te gebruiken waarbij meerdere applicaties gebruikt kunnen worden.

De voordelen ten opzichte van een lokale server zijn evident:

 • Redundantie/beschikbaarheid
  • De servers in ons datacenter zijn redundant uitgevoerd. Bij uitval van een server worden de taken van de server overgenomen door andere servers.
 • Beheer en onderhoud
  • De servers worden door CNE beheerd en onderhouden. Updates worden door ons uitgevoerd en defecte componenten worden meteen vervangen. Ook de back-ups (in een tweede datacenter) worden door CNE verzorgd.
 • Beveiliging
  • Het CNE datacenter is beter beveiligd dan uw eigen kantoorlocatie. Niet alleen fysiek, maar ook technisch. 
 • Geen investering en geen afschrijving. De TCO (Total Cost of Ownership) van een lokale server is behoorlijk hoog.


Server in de Azure Cloud

De Microsoft Azure cloud is een wereldwijd service-platform van Microsoft waarop een breed scala aan diensten wordt aangeboden. Veel meer dan alleen maar servers dus.

Microsoft Azure biedt complete IAAS (Infrastructure As A Service), PAAS (Platform As A Service) en SAAS (Software As A Service) oplossingen aan op een wereldomspannend cluster van servers, software en datacenters. Concurrenten zijn Google met de Google Cloud en Amazon met AWS.

De voordelen van de Azure Cloud zijn onder andere:

 • Redundantie/beschikbaarheid
  • Azure diensten draaien redundant over verschillende datacenters. Dat zijn niet alleen datacenters in de eigen regio (West Europa in ons geval) maar ook hierbuiten. Dat betekent dat de beschikbaarheid zeer hoog is. De mate van beschikbaarheid kan zelfs precies worden ingesteld in verschillende ‘availability sets’.  Dit geldt niet alleen voor servers, maar ook voor storage (opslag van bestanden) en voor alle andere diensten in de Azure Cloud.
 • Beheer en onderhoud
  • Bij Azure kan er gekozen worden voor verschillende beheer- en onderhoudsscenario’s. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een server die niet door Microsoft wordt ge-update, maar door CNE of door u zelf. maar ook voor een server die compleet wordt onderhouden door Microsoft zelf. In het laatste geval neem je eigenlijk een complete dienst af en niet slechts een server.  De mogelijkheden zijn ongekend groot.
 • Beveiliging
  • Van huis uit is het Azure platform erg veilig. Het draait immers in datacenters van Microsoft en deze worden vanzelfsprekend erg goed beveiligd. Maar het niveau van beveiliging kan naar wens nog veel hoger worden opgeschroefd. Denk daarbij aan zaken als encryptie, MFA/2FA toegangsbeveiliging, VPN’s en nog veel meer. De Microsoft Azure cloud voldoet derhalve ook zonder meer aan de AVG/GDPR regels zoals deze in Nederland en Europa gelden en is ook zeer geschikt voor bedrijfskritische applicaties

Pricing

De meeste Azure diensten hebben een pay-per-use structuur. Hoe meer je afneemt, in resources (memory, processor, opslagruimte), beveiligingsniveau of in uptime, hoe meer je betaalt. Ook de opslag van bestanden kan in verschillende vormen worden afgenomen: een variant voor dagelijks en intensief gebruik (veel schrijf- en leesacties) maar ook voor archivering- of back-up doeleinden. Dat laatste is natuurlijk een stuk goedkoper.

Microsoft Azure kent dus geen standaard prijzen. Elke server of dienst is puur maatwerk.

Informatie

Meer weten over Microsoft Azure en alle (vele!) mogelijkheden? Neem contact met ons op en we maken een vrijblijvende afspraak.

 CNE is Microsoft Silver Partner

Bepaal zelf uw Service Level

De continuïteit van uw bedrijf is essentieel. ICT storingen moeten dus zoveel mogelijk worden voorkomen én zo snel mogelijk worden opgelost wanneer ze onverhoopt toch optreden. Schade aan uw bedrijf is geen optie. Wij kijken samen met u naar de SLA die bij uw organistatie past.

Goud SLA
Zilver SLA
Brons SLA