De voor- en nadelen van een Chromebook in een zakelijke omgeving

Regelmatig krijgen we de vraag of een Chromebook een goed alternatief is voor een laptop/notebook (de term laptop is eigenlijk zwaar verouderd maar wordt nog steeds gebruikt).

De enige goede manier om daar echt een goed antwoord op te geven is om zo’n Chromebook dan maar eens zelf te gebruiken. Dat hebben we dan ook gedaan! Onze engineer Erik en ondergetekende hebben de Chromebook aan de tand gevoeld. Erik met een technische invalshoek en ik met meer een gebruikers-invalshoek. Hieronder een beknopt verslag van onze bevindingen.

Chromebook met Google Workspace

Het ChromeOS waar een Chromebook op draait is gemaakt door Google en is verwant aan Android, het besturingssysteem van zeer veel mobiele telefoons. Ook van Google dus. Het is daarom niet zo vreemd dat een Chromebook prima werkt met Google Workspace. Alle Google applicaties zijn web-based of beschikbaar in een ChromOS/Android app en kunnen prima overweg met een Chromebook en vice versa. Applicaties als Gmail, Docs, Drive, Sheets, Form en Calendar draaien prima en snel op een Chromebook. Niet zo vreemd natuurlijk, maar toch.

Overigens is een Google Worspace account wel nodig om alle applicaties goed te kunnen gebruiken bijvoorbeeld voor de opslag van je bestanden in de Google cloud. Zonder een account is een Chromebook minder bruikbaar.

Chromebook met Microsoft 365

Je kan er voor kiezen om de Microsoft 365 applicaties in een browser (Chrome natuurlijk) te draaien óf als ChromeOS app. De web-versies van Outlook, Word, Excel, Powerpoint en zo meer draaien prima op een Chromebook en minstens net zo snel als in een browser op een laptop. Het wordt anders wanneer je ervoor kiest om de ChromeOS apps te gaan werken. Ze werken als zodanig prima, maar je bent wel sterk beperkt in je mogelijkheden. De ChromeOS versies van deze apps zijn vergelijkbaar zo niet identiek met de versies van Outlook, Word en Excel die je draait op je mobiele telefoon. Ok, het werkt, maar ik liep al snel tegen wat beperkingen aan zoals het zoeken en archiveren van e-mails.  Het is allemaal wat karig, zogezegd. Ben je een vervent en geavanceerde gebruiker van Office applicaties dan is een Chromebook geen goed idee, althans niet als ‘hoofd’ computer. 

Combinatie

In beide omgevingen werken, Microsoft 365 en Google Workspace is mogelijk maar niet erg handig. Als je bijvoorbeeld in de web versie van Word werkt en een bestand wilt opslaan in de Google Drive, moet je hem eerst virtueel printen naar een PDF bestand en dan kan ie worden geplaatst in Google Drive. Met de ChromeOs versies van de Microsoft 365 applicaties is het wel mogelijk om de bestanden meteen in de Google Drive te plaatsen.  Het vervolgens weer openen is mij niet gelukt zonder de bestanden eerst te verplaatsen of kopieren naar een Sharepoint site. Uiteraard is er dan wel een M365 licentie nodig mét Sharepoint.  Ook hier is dus de conclusie: werk je veel met Microsoft 365 applicaties dan is een Chromebook geen goed idee als hoofdcomputer.

Gebruik

Een Chromebook heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichten van een traditionele laptop met Windows 10 of een MacBook:

voordelen

  • Het ChromeOS waarop een Chromebook draait is verhoudingsgewijs erg klein. Dat betekent dat het opstarten van een Chromebook erg snel is. Op die van mij duurde het 10 seconden voordat ik kon inloggen en nog 3 seconden ná het inloggen voordat ik kon gaan werken. Dat is lekker
  • Het batterijverbruik van mijn Chromebook was erg gering. Op een volle lading kon ik gemakkelijk de hele dag werken, inclusief de avond. De volgende dag kwam ik meestal ook wel door al begon het tegen de avond wat nijpender te worden qua acculading. Al met al is de actieradius erg goed.
  • Een Chromebook is lichter dan een traditionele notebook. Op een buro maakt dat natuurlijk niet uit, dan is een zwaardere misschien nog wel handiger, maar op schoot is dat natuurlijk een prettig voordeel. Vanwege de lichtheid van het OS wordt een Chromebook ook minder snel warm. Dat scheelt niet alleen in warmte en batterijverbruik maar ook in geluid omdat de koelventilatoren niet of nauwelijk behoeven te draaien. Lekker stil dus.
  • Een Chromebook is zeer betaalbaar.

nadelen

  • Niet web-based applicaties zoals boekhoudprogramma’s, audio-, video- of beeldbewerkingsapplicaties (bv de Adobe programma’s) , games (behoudens de kleine selectie ChromeOs games) en wat dies meer zij werken allemaal niet op een Chromebook.
  • Bij de meeste Chromebooks is de beeld- en geluidskwaliteit niet geweldig. Het voldoet voor kantoorapplicaties, maar meer ook niet.

Xelion

Een Chromebook werkt prima met Xelion 7. Xelion 7 is gewoon te downloaden uit de Google App store. Wel moet de belstrategie van Xelion op ‘VOIP’ staan (bellen via data dus) wanneer de Chromebook niet voorzien is van een SIM card. De door ons aangesloten headsets werkten allemaal prima.

Beheer

Niet onbelangrijk bij zakelijk gebruik is het beheren van een Chromebook. Alle bij ons bekende beheer agents werken niet op een Chromebook. Voor het op afstand overnemen van een Chromebook kan de Chrome Remote Desktop worden geïnstalleerd op de Chromebook. Op de Windows PC aan de andere kant moet een plug-in worden geïnstalleerd in de Chrome browser. 

Als IT-beheerder van een bedrijf of school kun je Chromebooks en andere Chrome-apparaten beheren via een cloudgebaseerde Beheerdersconsole. Je kunt beleid afdwingen, Chrome-functies instellen voor gebruikers, toegang geven tot je interne VPN’s en wifi-netwerken, Chrome-apps en -extensies afgedwongen installeren, en meer. Je kan zelfs de ‘powerwash’ functie uitzetten zodat de Chromebook niet (per ongeluk) kan worden gewist. Overigens is hiervoor de Chrome Enterprise Upgrade of de Chrome Education Upgrade benodigd. De laatste is alleen voor scholen en is een stuk goedkoper dan de Enterprise Upgrade. 

Conclusie

Een algemeen geldende conclusie is er niet goed te trekken omdat elke situatie anders is. In het algemeen kan je zeggen dat een Chromebook in combinatie met Google Workspace een prima alternatief is voor een notebook. Niet alleen aan de gebruikerskant maar ook aan de beheerkant.  De aantrekkelijke prijs, het gewicht, de accuduur en de warmteontwikkeling werken allemaal in het voordeel van een Chromebook.

Een Chromebook in combinatie met Microsoft 365 is een minder goed idee. Hoogstens kan je zeggen dat een Chromebook erbij wel handig is, maar meer ook niet. 

Bepaal zelf uw Service Level

De continuïteit van uw bedrijf is essentieel. ICT storingen moeten dus zoveel mogelijk worden voorkomen én zo snel mogelijk worden opgelost wanneer ze onverhoopt toch optreden. Schade aan uw bedrijf is geen optie. Wij kijken samen met u naar de SLA die bij uw organistatie past.

Goud SLA
Zilver SLA
Brons SLA